Ocet- niezbędny w każdym domostwie

biopreparaty biopreparaty
Ze względu na niską cenę i łatwą dostępność, ocet spirytusowy bywa do dziś powszechnie używany w gospodarstwie domowym jako podręczny środek czyszczący, dezynfekujący i odkamieniający oraz jako składnik w wielu tradycyjnych przepisach na domowe odplamiacze, kosmetyki, a nawet lekarstwa.

Ocet był znany już od czasów starożytnych, wykorzystywano go do polewania kamieni bądź skał, które później ulegały rozpadowi, ocet znalazł również szerokie zastosowanie w wielu iberyjskich kopalniach w czasie panowania Kartaginy w Hiszpanii.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ocet

Woda z plastikowej butelki, czy z kranu?

Pierwszy mit - woda z kranu nie nadaje się do picia.
Oczywiście, że się nadaje - MUSI spełniać określone wymagania i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ.
A co ciekawsze - zdarza się, że posiada lepszy skład (więcej minerałów) niż woda z butelki. Faktem jest, że to zależy od regionu naszego kraju, z tego powodu warto sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z picia tej w butelkach. Drugi mit - woda mineralna to każda woda butelkowania.
NIESTETY NIE.
Większość takiej wody ma bardzo małą ilość minerałów, są to tzw.
wody źródlane.
Jak pisałam wyżej - czasami woda z kranu ma lepszy skład.

Woda mineralna zaczyna się od ok.

800 mg minerałów na litr.

Czytaj etykiety.

Znaczenie czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi.
Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego.
Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne.
Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.
.

Widok do druku:

biopreparaty