Rodzaje grzejników

piec na olej przepracowany
Rodzaje grzejników Grzejniki gazowe Czerpią energię z gazu.

Stosowane są rzadko. Wady i zalety: Znikome zanieczyszczenie powietrza na zewnątrz budynku. Dosyć wysoki koszt ogrzewania (ale niższy niż elektryczne). Konieczność zapewnienia ciągu kominowego spalinowego. Wysoki komfort użytkowania. Możliwość szybkiego włączenia lub wyłączenia o dowolnej porze. Grzejniki gazowe metalowe (żeliwne, lub z innego metalu) Wady i zalety: Silne nagrzewanie się powierzchni grzejnika (możliwość poparzenia). Szybkie stygnięcie po zgaszeniu gazu. Szybkie nagrzewanie się pomieszczeń. Nierówna temperatura w pomieszczeniu (przy grzejniku upał, z dala ? chłód). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie

Powolne nagrzewanie się pomieszczeń

Grzejniki gazowe akumulacyjne Może to być piec kaflowy, wyposażony w palnik gazowy zamiast spalania węgla. Także istnieją grzejniki żeliwne wyposażone w cegłę szamotową, która zapewnia właściwości akumulacyjne. Wady i zalety: Powolne nagrzewanie się pomieszczeń. Równomierna temperatura w pomieszczeniu. Długie utrzymywanie ciepła. Grzejniki konwekcyjne Grzejniki konwekcyjne ogrzewają pomieszczenie w wyniku przepływu masy powietrza wewnątrz radiatora grzejnika, w wyniku czego następuje jego ogrzanie.
Przepływ może być grawitacyjny (wówczas powietrze przepływa w sposób naturalny, co wynika z różnicy gęstości powietrza spowodowanej różnicą jego temperatury) lub wymuszony (przepływ powietrza wymusza wentylator).
Grzejniki zasilane są prądem elektrycznym lub wodą. Woda dostarczana jest instalacją centralnego ogrzewania (CO). Wady i zalety: ?mieszanie? powietrza w pomieszczeniu, relatywnie średnia prędkość nagrzewania pomieszczenia, łatwość regulacji temperatury, stabilność w utrzymaniu temperatury w pomieszczeniu, mniejsza powierzchnia grzejnika w stosunku do grzejników radiacyjnych (wada) większe nierównomierności w ogrzewaniu powietrza, ciepłe powietrze unosi się do góry. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie

Nadzór nad tradycyjnym piecem węglowym

piec na olej przepracowany Tradycyjny piec węglowy umieszczany jest w kotłowniach znajdujących się zarówno w domach, jak i w blokach mieszkalnych czy szkołach. Nadzór sprawowany nad tradycyjnym piecem węglowym obejmuje kupno odpowiedniego drewna i węgla oraz ich podłożenie do pieca i rozpalenie. Po rozpaleniu w piecu trzeba będzie co jakiś czas do niego podkładać i sprawdzać wysokość temperatury. W zależności od pojawiającej się potrzeby będzie można regulować ją przy pomocy podnoszenia i opuszczania drzwiczek od pieca, co będzie wpływało na rozpalanie się węgla lub jego stopniowe wygaszanie. Oprócz węgla i drewna jako zimowy opał mogą być wykorzystywane odpowiednio pocięte kawałki mebli, do których trzeba będzie zgromadzić dużą ilość gazet.

.

Dodane: 06-10-2016 06:05

Tagi: ogrzewanie kocioł na olej piec na olej kotły i piece