Jednak technika chłodnicza zaczęła rozwijać się

konserwacja urządzeń chłodniczych
Chłodnictwo ? dział techniki zajmujący się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego w celu uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia.

Ma największe zastosowanie w utrwalaniu żywności. Odkrycie mikroorganizmów (pleśni, bakterii), a następnie wpływu temperatury na prędkość ich namnażania spowodowało wzrost zainteresowania chłodzeniem, jako sposobem konserwowania żywności.

Jednak technika chłodnicza zaczęła rozwijać się gwałtownie dopiero w XIX wieku w trakcie rewolucji przemysłowej.

Obecnie efekt chłodzenia uzyskujemy dzięki specjalnie budowanym urządzeniom chłodniczym.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo

Cytat z Wikipedii, hasło: Pompa_ciepła Powietrze wylotowe (EAHP)

Powietrzne pompy ciepła są względnie proste i niedrogie w instalacji oraz historycznie są najpowszechniej stosowanymi typami pomp ciepła.
Jednak z uwagi na użycie powietrza zewnętrznego jako źródła ciepła posiadają ograniczenia. W zależności od zewnętrznego źródła zasilania można je również podzielić na: Dobór źródła zasilania ma nie tylko wpływ na ostateczną ekonomiczność i efektywność rozwiązania (zastosowanie silników gazowych pozwala na dalsze oszczędności dochodzące nawet do 50% w stosunku do tradycyjnych pomp ciepła), ale również na środowisko (LPG jest rozwiązaniem bardziej ekologicznym niż np. olej opałowy).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła

Na równowagę tę wpływa: aktywność człowieka

konserwacja urządzeń chłodniczych
W języku potocznym mianem klimatyzacji określa się błędnie proces chłodzenia (np.
samochód osobowy z klimatyzacją). Komfort cieplny ? zespół cech mikroklimatu, który powoduje dobre samopoczucie człowieka. Odczucia termiczne człowieka odnoszą się głównie do równowagi cieplnej całego ciała. Na równowagę tę wpływa: aktywność człowieka, odzież jaką ma na sobie, jak również parametry otoczenia: temperatura powietrza, średnia temperatura promieniowania, prędkość przepływu powietrza i wilgotność względna.

Na podstawie badań prof.

Ole Fangera opracowano normę ISO, według której wrażenia cieplne ciała ludzkiego przewiduje się za pomocą wskaźników PMV i PPD. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzacja.